5 gyakori kérdés a babaváró támogatásról

Már több mint másfél éve igényelhető a babaváró támogatás. Az akár 10 millió forintot biztosító lehetőséggel kapcsolatban még sok a kérdés. Választ adunk a leggyakoribb felvetésekre.

1. Kik igényelhetik a babaváró hitelt?

Házaspárok folyamodhatnak babaváró támogatásért. Mindkettejüknek rendelkezniük kell magyarországi lakcímmel. Az egyedülállók vagy az élettársi kapcsolatban élők nem jogosultak rá.

2. Hány éves korban lehet igényelni?

Fontos, hogy a házaspár mindkét tagja betöltse a 21. életévét. A feleség az igényléskor nem múlhat el 41 éves. Egy friss szabályozás szerint azonban akkor is be lehet nyújtani az igénylést, ha a veszélyhelyzet alatt tölti be a 41. életévét. Az igénylés beadásának határideje a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. nap.

3. Szükséges a tb-jogviszony?

A feltételek egyike, hogy legalább a házaspár egyik tagja három éve folyamatosan rendelkezzen társadalombiztosítási jogviszonnyal. Ez maximum 30 napra szakadhat meg. A veszélyhelyzet miatt ezt az előírást is módosították. A veszélyhelyzet alatt vagy az azt követő 90 napig akkor sem kell figyelembe venni a megszakítási korlátot, ha meghaladja a 30 napot.

4. Három gyermek születése esetén tényleg elengedik az egész babavárót?

Igen. Három gyermek vállalása esetén elengedik a teljes fennálló tartozást. Két gyermek után a tartozás 30 százalékát nem kell visszafizetni.

5. Mire költhető a babaváró támogatás?

Bármire, hiszen a babaváró hitel szabad felhasználású. Autóra, lakásfelújításra, kölcsöntörlesztésre is fordítható. Akár lakásfelújítási támogatás önereje is lehet.