Mi a leggyakoribb meghibásodása a reluxának és mikor hívjunk szakembert?

A reluxa egy olyan redőnyrendszer, amely lehetővé teszi a fény mennyiségének és irányának szabályozását egy ablak vagy nyílászáró előtt. A leggyakoribb meghibásodások és problémák, amelyek a reluxák esetében előfordulhatnak, közéjük tartoznak:
 1. Redőny megszorulása vagy elakadása: Ez lehet a redőny alapanyagának deformálódása vagy a redőny vezetősínjének meghibásodása miatt. A redőny nehezen vagy egyáltalán nem húzható fel vagy le.
 2. Vezetősín meghibásodása: A vezetősín a redőny mozgását irányítja. Törés, hajlítás vagy más sérülés miatt a redőny nem mozoghat megfelelően a sínben.
 3. Hajtóműhiba: Ha elektromos vagy mechanikus hajtóművet használ a reluxa, a hajtómű meghibásodása esetén a redőny nem mozoghat, vagy csak részben mozoghat.
 4. Származéktartozékok hibái: Ide tartoznak például a zsinórok, rudak vagy gombok. Ha ezek meghibásodnak vagy eltörnek, a reluxa nem működhet megfelelően.
 5. Elektromos problémák: Elektromos reluxák esetében hibás kapcsolók, vezérlők vagy vezetékek okozhatnak problémákat.

Amennyiben a reluxával kapcsolatos problémák merülnek fel, először is érdemes megpróbálni az alábbi lépéseket:

 1. Ellenőrizze a fizikai sérüléseket: Ellenőrizze a redőnyt és a vezetősínt esetleges sérülések vagy elakadások szempontjából.
 2. Ellenőrizze a hajtóművet: Ha elektromos reluxáról van szó, győződjön meg arról, hogy az áramellátás rendben van-e, és próbálja meg a reluxát különböző vezérlőkkel (pl. kapcsoló, távirányító) működtetni.
 3. Ellenőrizze a zsinórokat és származékokat: Ha a reluxa kézi húzású, ellenőrizze a zsinórokat, rudakat és gombokat.

Ha ezek a lépések nem oldják meg a problémát, vagy ha a hiba komplexebb, akkor érdemes szakembert hívni. Szakemberre van szükség, a reluxa javítására, ha:

 • A reluxa sérülése olyan mértékű, hogy otthoni megoldással nem javítható.
 • A redőny hajtásmechanizmusa vagy elektromos rendszere meghibásodott.
 • Nincs tapasztalata a redőnyök javításában, és a probléma összetettebbnek tűnik.

Fontos, hogyha nincs megfelelő tapasztalata és tudása a reluxák javításához, ne próbálkozzon saját maga a javítással, mivel ez súlyosbíthatja a problémát és további károkat okozhat. Ebben az esetben mindenképpen hívjon szakembert vagy olyan céget, amely specifikusan reluxajavítással foglalkozik.