Szennyvízszivattyú vagy szennyezettvíz-szivattyú?

Nagyon érdekes a magyar nyelv, mert sokszor egymásra nagyon hasonlító szavak jelentenek teljesen más dolgokat. Ez néha teljesen hétköznapi helyzetekben is megjelenik, például ott a szennyvízszivattyú és a szennyezettvíz-szivattyú témaköre, amelyek más és más termékeket jelölnek. Ráadásul gyakori a félreértés a helyesírás körül is, a szennyvízszivattyút írják szennyvíz szivattyúnak, illetve a szennyezettvíz-szivattyút szennyezett víz szivattyúnak.

Akármelyik írásmódról is legyen szó, egy biztos, a két gép eltérő feladatot tud elvégezni. Ezt azért fontos tudni, mert nem megfelelő használat esetén könnyen tönkre mehet a berendezés, és általában a garancia sem érvényes, ha mi okoztuk a problémát.

Mi a különbség a szennyvízszivattyú és a szennyezettvíz-szivattyú között?

Hogy mi a különbség a kétféle eszköz között, ahhoz egy lépést hátrább kell mennünk, és tisztázni, hogy mire is alkalmasak ezek a berendezések. Ahogy a nevük mutatja, a szennyvizet továbbítják egyik helyről a másikra, ehhez pedig a gép szivattyú komponense biztosítja az erőt. Mivel a csatornában a leginkább eltérő dolgok tudnak úszni, ezért figyelni kell, melyik eszközt vetjük be ellenük.

Ha a szennyvízben lebegő anyagok mérete 30 mm alatti, akkor szennyezett vízről beszélünk, amihez elegendő a szennyezettvíz-szivattyú felhasználása. Ha azonban 30 mm-nél nagyobb, akkor már a szennyvízszivattyú szükséges. Léteznek olyan modellek is, melyeknél egy darálókés gondoskodik a nagyobb darabok felaprításáról, mielőtt azok a gépbe kerülnének. Ezekkel még könnyebben gondoskodhatunk arról, hogy a szennyvizet a célterületre továbbítsuk.

Ügyelni kell azonban az olyan modern anyagokra, mint például a nedves törlőkendő, a gyermek popsitörlője vagy a női higiéniai termékek. Ezek nagyon könnyen elakadhatnak még a darálókéses szivattyúban is, amelynek gyakran az ilyen elakadás adja fel a végső kenetet. Egyes olcsóbb, rosszabb minőségű WC papírok is okozhatnak gondot, mivel a csatornában összeállva olyan fizikai akadályt képezhetnek, melyekkel a szennyvízszivattyúk már nem képesek megbirkózni.