Mekkora az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezmény mértéke?

nyugdíjpénztár

Amennyiben már régóta gondolkodunk azon, hogy melyik típusú nyugdíj előtakarékossági formát válasszunk, akkor mindenképp érdemes alaposan elgondolkodni a három államilag támogatott típusokon, amelyek közé például az önkéntes nyugdíjpénztár is tartozik. Milyen adókedvezményeket kapunk rá?

 

Önkéntes nyugdíjpénztár – számtalan előnnyel

Az önkéntes nyugdíjpénztár több szempontból lehet jó választás azon kívül, hogy jár erre is az említett adójóváírás. Egyrészt nagyon költségkímélő módon, havonta pár ezer forintból már fenntartható. További előnye ráadásul az, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár nagyon rugalmas a megtakarítási számlák kezelését illetően. Ha ugyanis már tíz éve tagok vagyunk, tíz év után vehetünk ki a hozamokból a nyugdíjazásunk előtt. Ez pedig azt jelenti, hogy akár egy általános megtakarításra is kiváló választás lehet ez a megtakarítási forma. Ha például autót szeretnénk vásárolni tíz év múlva vagy felújítani a házat, illetve nagyobb nyaralást tervezni – remek lehetőség arra, hogy a megtakarításunkat erre költsük. Ilyenkor nem fog megszűnni a pénztári tagságunk, tovább gyarapodik egészen a nyugdíjazásunkig. Mellesleg tíz év után már háromévente tudunk a pénzünkhöz jutni anélkül, hogy meg kellene szakítani a pénztári tagságunkat. Ezért az önkéntes nyugdíjpénztár tényleg nem csak arra jó, hogy a nyugdíjas éveinkre „tegyünk félre”. Kiváló választás lehet olyan fiataloknak, akiknek még a nyugdíjazásuk előtt is komoly terveink vannak a megtakarítással.

 

Az a bizonyos 20 százalék…

Szinte mindenhol olvasni arról, hogy az állami által támogatott háromféle nyugdíj előtakarékossági típus esetében 20 százalékos adókedvezményünk van. Viszont sokan ezt félreértik, hiszen azt gondolják, hogy a kedvezmény például valamilyen formában havi szinten fog megmutatkozni mondjuk a fizetésünkben. A helyzet az, hogy ez az évente levonandó szja kedvezményre vonatkozik, amit technikailag mi nem fogunk érzékelni, ugyanis az szja befizetésekor az évi befizetés 20 százalékát átutalja a kormány a nyugdíj megtakarítási számlánkra. Tehát az adójóváírás ebben az esetben azt jelenti, hogy igazából majd a nyugdíjunk folyósítása esetén kifizetés többletben fog jelentkezni. Mit érdemes még erről tudunk? A háromféle nyugdíj megtakarítási forma a nyugdíjbiztosítás, a nyugdíj előtakarékossági számla és a szóban forgó ÖNYP, azaz önkéntes nyugdíjpénztár. Mindháromra ugyanaz érvényes, tehát nem lesz az adójóváírás mértéke az egyiknél kisebb vagy a másiknál nagyobb. Egyetlen egy különbség lehet, méghozzá akkor ha például egyéni vállalkozók vagyunk. Ebben az esetben ugyanis sajnos nem jár az adókedvezmény, kivéve a nyugdíjbiztosítás esetén. Itt ugyanis eltérhet a kedvezményezett és a szerződést megkötő személye – ami igencsak jó hír a vállalkozóknak. Visszatérve az önkéntes nyugdíjpénztárhoz, itt is ugyebár já a húsz százalékos adójóváírás, ami nem mellesleg igen jó kiegészítést adhat. Évente ugyanis maximum évi 280 000 forintnyi pluszt jelent a megtakarítási számlánkon (több megtakarítás esetén érhető el), ami mondjuk egy tíz éve futó nyugdíjpénztár esetén már önmagában is 2 800 000 forintos plusz összeget jelent. Vagyis mindenképp megéri igénybe venni ezt a lehetőséget már egyetlen megtakarítás esetén is, ami például az ÖNYP esetén 150 000 forint maximum. Több információra van szükségünk ezzel kapcsolatban? A grantis.hu oldalán bőven találunk részletes információkat az adójóváírásról is.