Zubrowka bison grass, avagy a bölényfű különlegessége

A Zubrowka bison grass az egyik legnevezetesebb vodka, védjegye, hogy a palackjába egy szál szentperjét tesznek (ami ismertebb nevén Bölényfű). A lengyel és fehérorosz eredetű italba ennek a szentperjének a kivonata is belekerül, innen ered a neve, a zubrowka, ami lengyelül szentperjét jelent. A szentperje pedig az európai növényről kapta a nevét. Emiatt a különböző nyelvekre való lefordítása néhány helyen megbicsaklott, magyarul például bölényfűnek nevezzük, angolul pedig bison grassnak hívják, hiába nem ez a szentperje angol nyelvű megfelelője ezért ne lepődjünk meg ha valaki Bölényfű vodka néven említi.

A bölény és a szentperje fű közötti összefüggés a Białowieża-erdő tisztásain növő fűről és az azt legelő európai bölényről kapta. Régen a szentperjét nyáron kezdték el kézzel szedni, aztán a napra kirakva szárították ki. Mostanában már azonban ezt a füvet sötétben, melegen szárítják. Hogy a Zubrowka bison grass vodka jellegzetes ízvilágát elérjék, ezer liter szeszhez nagyjából egy-két kilogramm szentperjét tesznek. Ez a mennyiség nem veszélyezteti a növénypopulációt szerencsére. Ez az italt a szentperjében lévő kumarin miatt kevés mennyiségben véralvadásgátló lehet, túl sok mennyiségben elfogyasztva azonban károsíthatja a májat. Mint más alkoholt, ezt sem éri meg az egészségünk miatt töméntelen mennyiségben fogyasztani.

A Zubrowka bison grass vodka ára a márkától függően lehet négyezer, de akár hatezer forint is. Nekünk azonban nem éri meg emiatt aggódni, hiszen az italkereso.hu segítségével különböző italok legszélesebb választékát találhatjuk meg, igazán kedvező áron. A bölényfű különlegességért nem kell indokolatlanul sokat fizetnünk szupermarketekben és bevásárlóközpontokban, ha nem akarunk és egy jobb megoldást választunk. Az oldalon folyamatos akciók, 20.000 különböző ital és 210 ital webshop teljes kínálata érhető el. Megéri benézni.