Gázkonvektor tisztítás

Sajnos nagyon sokan elhanyagolják a gázkonvektor tisztítást, ezért is romlik el az adott készülékük, és az egyetlen megoldás csupán a csere lehetősége lesz.

A lényegesebb, a fűtő egységek belső tisztítását évenként még a fűtési szezon elején kellene elvégeztetni. Ezt a feladatot szakértőre kell bízni, aki garanciát is vállal az elvégzett munkáért, és alaposan elvégzi majd a feladatát. Nem kell csodaszereket megvásárolnunk, csupán olyat, amely képes eltüntetni a lerakódásokat, és minden odaszáradt koszt. Maga a tisztítást csupán akkor lehet elvégezni ha a gázkonvektor nem üzemel, vagyis ki van kapcsolva. Nehogy hozzákezdjünk a feladathoz úgy, hogy a gázkonvektor éppen működésben van. Az elülső, külső felületek gyorsan letisztíthatók, viszont a fal felőli oldalakhoz érdemes egy hosszú nyelű kefét használni, mivel más eszközzel ez nem oldható meg.

A hátlapnak mind a két oldalát portalanítani kell, ezeket a szűk hely miatt ugyancsak egy hosszú nyelű kefével tudjuk megvalósítani. Ha már a konvektor kazánrésze tiszta, a burkolat letisztítását is érdemes elvégezni, a belső oldalára ugyanis nagyon ráéghet a por. Sokan nem is gondolnák azt, hogy maga a por mennyire káros lehet, ha egy készülék működéséről van szó. Véleményem szerint, ha minden hónapban legalább egyszer áttöröljük, és megtisztítjuk a készülékeinket, akkor azok bizony akár évtizedekig is tökéletesen működni fognak. A gázkonvektor tisztítás ára függ a készülék típusától, és a konvektor állapotától. A szerelők csupán a helyszínen tudják meghatározni a tisztítás konkrét árát. Mivel ez csupán egy tisztítás értelemszerűen nem fog annyiba kerülni, mint egy készülék cseréje, ezért is érdemes időt keríteni rá. A konvektor átvizsgálása minden esetben ajánlott a fűtésszezon megkezdése előtt. A lehető legnagyobb figyelemmel átvizsgált konvektor esetében is jelentkezhetnek olyan hibák amit a karbantartás és átvizsgálás során nem voltak észrevehetőek. Ezt sajnos figyelembe kell venni. Gázkonvektor beindítása, és téli üzemre való felkészítése során ha olyan problémát vélünk felfedezni a gázkészülék működésében, ami nem garantálja a problémamentes téli üzemeltetést, akkor rögtön keressünk fel egy céget, aki biztosít majd számunkra egy szerelőt, aki legfőbb célja a mi problémánk megoldása lesz.